To jeden z tych obiadów przy
których się nie napracujemy a efekt zaskoczy nie tylko nas ale i
wszystkich współbiesiadników. Mega szybka i prosta zapiekanka, niewiele
składników, wyraziste smaki i aromaty połączone w jednym daniu w idealną
całość.
Polecam!
ZAPIEKANKA Z CUKINII wg. JAMIEGO
2 łyżki kaczego tłuszczu (lub oliwy)
3 cebule (obrane i pokrojone w cienkie plasterki)
180 g ryżu basmati
7 średnich cukinii (pokrojonych w cienkie plasterki)
500 ml bulionu (najlepiej drobiowego lub warzywnego)
4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
150 g ementalera lub cheddara (ja użyłem łagodnego sera pleśniowego)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa
Rozgrzej
piekarnik do 190 stopni. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę
(około 20 minut) mieszając od czasu do czasu aż cebula stanie się lepka.
W tym czasie przepłukaj ryż na sitku. Kiedy cebula będzie gotowa wrzuć
na patelnię ryż i cukinię. Wymieszaj całość i wlej bulion. Gotuj
wszystko przez 5 minut. Zdejmij patelnie z ognia i wmieszaj do niej
jogurt i 100 g startego sera. Dopraw solą i pieprzem. Natłuść naczynie
do zapiekania i przełóż zawartość patelni równomiernie rozprowadzając
ryż. Wierzch przykryj plastrami cukinii. Posyp zapiekankę resztą sera.
Zapiekaj około 40 minut.
Smacznego!
przepis pochodzi z książki "Kulinarne Wyprawy Jamiego" wyd. Insignis
pozdrawiam Rafał OLDWHITETABLE.BLOGSPOT.COM
Pysznie wygląda! Z cukinią to bym chętnie zjadła :)
OdpowiedzUsuńtak wprost do schrupania :-)
OdpowiedzUsuń