poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Prowansalska zupa z sosem pistou

Ta zupa bardzo przypomina włoskie minestrone, a sos bazyliowe pesto, ale tym razem to danie inspirowane kuchnią francuską. Jest pyszna, kolorowa, pożywna - doskonale poprawia nastrój i zaspokaja największy nawet głód. Przepis pochodzi z książki Mała paryska kuchnia Rachel Khoo.


Składniki

Zupa:


  • Oliwa
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • Gałązka tymianku
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 marchewki
  • 200g fasolki szparagowej
  • 400g białej fasoli z puszki
  • Sól, cukier, pieprz
  • 100g drobnego makaronu
  • 200g zielonego groszku

Pistou:


  • Pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy

Przygotowanie


  1. Posiekaj cebulę, marchewki i cukinie pokrój w kostkę.
  2. Zagotuj wodę w czajniku.
  3. W dużym garnku podgrzej trochę oliwy, dodaj cebulę i sprasowany czosnek.
  4. Smaż na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  5. Dodaj listki tymianku, liście laurowe, przecier pomidorowy, marchew i cukinię.
  6. Duś wszystko 15-20 minut, aż warzywa będą al dente.
  7. Wlej 2l wrzątku, dodaj fasolkę szparagową i odsączoną fasolę z puszki.
  8. Kiedy zupa zacznie wrzeć, dodaj groszek i makaron.
  9. Gotuj około 10 minut, dopraw do smaku.
  10. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  11. Gotową zupę podawaj z niewielką porcją pistou.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz