czwartek, 18 lipca 2013

Tarta agrestowa

Truskawki już się w zasadzie skończyły, teraz na targach królują maliny, porzeczki, jagody. Pojawiły się już pierwsze śliwki węgierki, są też pyszne morele i brzoskwinie. Lato w pełni. Największy sentyment mam jednak do agrestu - jako mała (a potem trochę większa) dziewczynka zajadałam agrest prosto z krzaczka w ogródku mojego dziadka. Teraz najbardziej lubię agrest w tej tarcie - słodki krem doskonale równoważy kwaskowatość owoców, do tego pyszne, kruche ciasto.


Składniki

Ciasto:


  • 250g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 125g masła
  • Jajko
  • Łyżka mleka

Krem:


  • 3 łyżki cukru wanilowego
  • 250ml śmietany 36%
  • 400g agrestu
  • 4 bezy

Przygotowanie


  1. Na czysty blat lub stolnicę przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj kawałki masła, opuszkami palców wcieraj masło w mąkę z cukrem, aż powstaną okruchy.
  2. Dodaj jajko i mleko, delikatnie wyrabiaj ciasto – nie za długo, bo stanie się gumowate.
  3. Kulkę ciasta oprósz mąką, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  4. Foremkę do tart natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Posyp mąką blat i wałek. Rozwałkuj ciasto, co chwilę oprószając mąką i odwracając. Kiedy będzie miało mniej więcej wielkość foremki – ostrożnie je przełóż. Jeśli powstaną dziury – nie przejmuj się, załataj je nadmiarem ciasta z brzegów.
  6. Brzegi ciasta dociśnij do ścianek, spód gęsto ponakłuwaj widelcem.
  7. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
  8. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
  9. Rozłóż duży kawałek papieru do pieczenia i wyłóż nim formę wyklejoną ciastem.
  10. Na papier nasyp surowy ryż i podpiecz ciasto przez 10 minut.
  11. Po tym czasie ostrożnie usuń papier z ryżem i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i sztywne jak herbatnik.
  12. Gotowe ciasto odstaw do zupełnego wystudzenia.
  13. Wsyp do śmietany 2 łyżki cukru waniliowego i ubijaj, aż uzyskasz jedwabistą masę.
  14. Do innej miski włóż połowę owoców i rozgnieć je widelcem, dodając łyżkę cukru waniliowego.
  15. Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj pokruszone bezy i rozgniecione owoce.
  16. Wyłóż krem na wystudzone ciasto, posyp resztą owoców. podawaj natychmiast.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz