poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pieczeń rzymska

Moja wersja oldskulowej pieczeni rzymskiej. Nazywam ją wersją light, bo używam mielonego z indyka (chude i zdrowe) i rezygnuję z owijania klopsa boczkiem. A mimo to jest pyszny i soczysty!

Składniki
  • 500g mielonego z indyka
  • 3 jajka
  • Cebula
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • Łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
Podałam moją pieczeń z upieczonymi wraz z nią w całości ziemniakami, ale doskonale pasują też gotowane, albo frytki. Co kto lubi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do kanapek na zimno – ze świeżą rukolą, lub sałatą.
  1. Ugotuj na twardo dwa jajka (ja ugotowałam trzy, ale na tą ilość mięsa dwa wystarczą).
  2. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na posmarowanej oliwą patelni.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Wrzuć mięso do miski, dodaj przestudzoną cebulę, bułkę tartą, natkę i przyprawy.
  5. Wbij jajko i dokładnie wyrób rękami.
  6. Przełóż mięso do brytfanki, formując z niego piłkę bejsbolową z podłżnym zagłębieniem w środku.
  7. W zagłębieniu ułóż ugotowane jajka, przykryj mięsem formując  owalnego klopsa.
  8. Posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut.
Smacznego!

15 komentarzy:

  1. Coś dla mnie :). Smaczne i w miarę lekkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm... cos pysznego! kocham taką pieczeń!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pieczeń. Domowa to najlepsza jako wędlina do chleba. Z jajeczkiem... umm :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna i smaczna taka domowa pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam i bardzo lubię. Pieczeń rzymska to danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno nie jadłam, jakoś sklepowych się boję
    muszę też zrobić :) wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. znana ci ona, znana :)
    Moja mama kiedyś robiła, teraz o niej zapomnieliśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No, pewnie, że może być z indykiem. Przecież to takie delikatne mięso. Pysznie wygląda Twoja pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno pycha. Teraz akurat weekend , więc wypróbuję ;)

    http://tiger-life-fit.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń