poniedziałek, 24 czerwca 2013

Na dobry początek wspólnego kucharzenia - absolutnie wspaniałe ciasto rabarbarowe

Pomysł miejsca, w którym mogą się spotkać (choćby wirtualnie) i dzielić przepisami dolnośląskie blogerki, od razu bardzo mi się spodobał. Z wielką radością więc zasiadam do napisania pierwszego posta. W między czasie bajka na dobranoc, kaszka, kąpiel - także nie jest łatwo, ale już za chwilę córa powinna zasnąć i będę mogła spokojnie blogować.
Na co dzień dzielę się swoimi kulinarnymi eksperymentami na moim blogu mammadeli, ale przede wszystkim jestem mamą Adeli.Jestem fanką prostej kuchni i naturalnych produktów – jeśli to tylko możliwe, staram się używać produktów nieprzetworzonych, ekologicznych, najlepszej jakości. Jeśli jednak sytuacja tego wymaga – idę na skróty, pomagam sobie dobrym sosem ze słoika, gotową polewą do ciasta. Dzięki temu w codziennej bieganinie udaje mi się wygrać wyścig z czasem i podać rodzinie smaczny, domowy posiłek. Kiedy zaś mam więcej czasu, lubię gotować od podstaw i cieszyć się procesem powstawania pysznego dania.
Jednym z moich ulubionych przysmaków jest to fantastyczne ciasto rabarbarowe. Sezon na rabarbar jest krótki, więc ostatnio piekę je bardzo często. Idealnie kruche ciasto, lekko winne nadzienie, słodka, puszysta pianka. Pycha!



Składniki

  • 300g mąki
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 50g cukru pudru
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Sól
  • 500g rabarbaru
  • 150g cukru
Przygotowanie

  1. Nastaw wodę w niedużym garnku.
  2. Nastaw piekarnik na 220 stopni.
  3. Oddziel żółtka od białek.
  4. Na czysty blat lub stolnicę wysyp przesianą przez sito mąkę, cukier puder, dodaj szczyptę soli i skórkę startą z cytryny.
  5. Dodaj bardzo zimne, posiekane masło i żółtka i szybko zagnieć ciasto.
  6. Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
  7. Obierz rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.
  8. Wrzuć rabarbar do wrzątku na 1 minutę i szybko odcedź.
  9. Wlej do miski zimną wodę, dodaj kilka kostek lodu i wrzuć rabarbar na 30 sekund, po tym czasie odcedź.
  10. Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj na placek wielkości foremki.
  11. Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  12. Piecz 12-15 minut na jasnozłoty kolor.
  13. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając 100g cukru.
  14. Wyjmij ciasto, zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni.
  15. Rozłóż rabarbar na podpieczonym cieście, równomiernie posyp resztą cukru, przykryj pianą i piecz przez 15 minut.
Smacznego!



1 komentarz:

  1. Nazwa Twojego bloga jest super :) Mama Adeli musi pichcić same pyszne i zdrowe dania...
    Uwielbiam kruche ciasta... i rabarbar! Niektórzy się go boją ze względu na łyka, ale jak się go obierze dobrze to jest wspaniały! Zjadłoby się do kawusi takie ciacho.
    Pozdrawiamy cieplutko mammadeli :)

    OdpowiedzUsuń