środa, 26 czerwca 2013

Witam górą cynamonowych naleśników!

Czekam, aż takie miejsce powstanie! Mam nadzieję, że uzbiera Nas się wiele :) Od nie przeszło pół roku, prowadzę blog kulinarno-fotograficzny The World in a Pink Envelope, gdzie poza prostymi przepisami, uczę się również fotografii na żywych organizmach. Serwuję proste muffinki, koktajle, a ostatnio polubiłam pancakes z różnymi dodatkami. Tak mam na początek puszyste naleśniki cynamonowo-kawowe z dżemem bądź czekoladą.

Składniki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyzeczka kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo
  • słoiczek dżemu 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie 
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i kawę wymieszać razem. Dodać jajko, mleko, olej, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzać patelnię, nakładać placuszki i smażyć ok 2 min do pojawienia się pęcherzyków, po czym obrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Podać z dżemem ulubionym lub przygotować rozpuszczoną czekoladę i polać . Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Naleśniczki wyglądają bajecznie!!! Pięknie wyrośnięte i można je zajadać z ulubionymi dodatkami :) WSPANIAŁE!
    No to witamy The World in a Pink Envelope :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie, piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń