Na samym początku dziękuję za zaproszenie:). Cieszę się, że mogę uczestniczyć w taki projekcje. Dopiero od miesiąca prowadzę blog kulinarny Coś dobrego . Uwielbiam piec babeczki i nie tylko :). I tak na sam początek przedstawiam przepis na babeczki z jabłkiem i cynamonem.
Skład:
Masa: – dwie szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka cynamonu,
- dwa jabłka,
-1/2 szklanki maślanki.
- 1 szklanka cukru,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 100 g miękkiego masła,
- łyżeczka cynamonu,
- dwa jabłka,
-1/2 szklanki maślanki.
Kruszonka cynamonowa: – 3 łyżki cukru,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
-1/2 łyżeczki cynamonu.
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
-1/2 łyżeczki cynamonu.
Przepis:
Na samym początku należy połączyć ze sobą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Kolejno ucieramy masło z cukrem. Następnie do utartej masy dodajemy maślankę, jajka, wcześniej połączone ze sobą suche produkty oraz na końcu pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie mieszamy.
Gotową masę przelewamy do papierowych foremek na babeczki (około 12 sztuk), posypujemy kruszonką. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Życzę smacznego,
Justyna ;)
Justyna ;)
Witamy :) Bardzo nam miło iż kolejna osóbka z Dolnego Śląska do nas dołączyła... Babeczka super, musi być bardzo smaczna !
OdpowiedzUsuńAle fajnie, jest nas coraz więcej :)
OdpowiedzUsuń