Składniki
Ciasto:
- 250g mąki
- 50g cukru pudru
- 125g masła
- Jajko
- Łyżka mleka
Krem:
- 3 łyżki cukru wanilowego
- 250ml śmietany 36%
- 400g agrestu
- 4 bezy
Przygotowanie
- Na czysty blat lub stolnicę przesiej mąkę i cukier puder. Dodaj kawałki masła, opuszkami palców wcieraj masło w mąkę z cukrem, aż powstaną okruchy.
- Dodaj jajko i mleko, delikatnie wyrabiaj ciasto – nie za długo, bo stanie się gumowate.
- Kulkę ciasta oprósz mąką, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Foremkę do tart natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia.
- Posyp mąką blat i wałek. Rozwałkuj ciasto, co chwilę oprószając mąką i odwracając. Kiedy będzie miało mniej więcej wielkość foremki – ostrożnie je przełóż. Jeśli powstaną dziury – nie przejmuj się, załataj je nadmiarem ciasta z brzegów.
- Brzegi ciasta dociśnij do ścianek, spód gęsto ponakłuwaj widelcem.
- Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
- Nastaw piekarnik na 180 stopni.
- Rozłóż duży kawałek papieru do pieczenia i wyłóż nim formę wyklejoną ciastem.
- Na papier nasyp surowy ryż i podpiecz ciasto przez 10 minut.
- Po tym czasie ostrożnie usuń papier z ryżem i piecz kolejne 10 minut. Ciasto powinno być zwarte i sztywne jak herbatnik.
- Gotowe ciasto odstaw do zupełnego wystudzenia.
- Wsyp do śmietany 2 łyżki cukru waniliowego i ubijaj, aż uzyskasz jedwabistą masę.
- Do innej miski włóż połowę owoców i rozgnieć je widelcem, dodając łyżkę cukru waniliowego.
- Do masy śmietanowej delikatnie wmieszaj pokruszone bezy i rozgniecione owoce.
- Wyłóż krem na wystudzone ciasto, posyp resztą owoców. podawaj natychmiast.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz