O cieście marchewkowym słyszałam już dawno, ale jakoś nie mogłam przekonać się do jego zrobienia. Ostatnio mój przyjaciel podrzucił mi przepis i poprosił o to abym je upiekła. Oczywiście nie mogłam mu odmówić. Przepis, który od niego otrzymałam trochę zmodyfikowałam. Z tego co wiem ciasto smakowało:).
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 szklanki drobno startej marchewki,
- cukier puder do posypania ciasta.
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
- szczypta soli,
- 1 opakowanie przyprawy do piernika,
- 3/4 szklanki oleju,
- 4 szklanki drobno startej marchewki,
- cukier puder do posypania ciasta.
Przepis:
Na samym początku do ubitego białka dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Lekko mieszamy. Kolejno dokładamy mąkę, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i na sam koniec startą marchewkę. Masę przelewamy do blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na samym początku do ubitego białka dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Lekko mieszamy. Kolejno dokładamy mąkę, sól, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i na sam koniec startą marchewkę. Masę przelewamy do blachy (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.
uwielbiam marchewkowe ciasto. Jutro jadę do mamy właśnie coś upiec tylko już jej zapowiedziałam, że będzie chlebek cukiniowy. Następnym razem piekę z marchewki :)
OdpowiedzUsuń