Dziś przedstawiam przepis na moją pierwszą tartę z brokułami na cieście francuskim. Tarta to danie proste w wykonaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub szybki obiad. Sprawdza się również dla niespodziewanych gości.
Skład: – jedno opakowanie ciasta francuskiego,
- pomidor,
- kukurydza,
- brokuły,
- bazylia,
- jedna kulka sera mozzarella,
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki,
- 3,4 łyżki przecieru pomidorowego,
- jedno żółtko,
- sól, pieprz.
- pomidor,
- kukurydza,
- brokuły,
- bazylia,
- jedna kulka sera mozzarella,
- 1/2 puszki pomidorów bez skórki,
- 3,4 łyżki przecieru pomidorowego,
- jedno żółtko,
- sól, pieprz.
Przepis: Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kolejno smarujemy boki żółtkiem, a spód sosem pomidorowym (przecier wraz z pomidorami, bazylią gotujemy do momentu aż powstanie gęsta masa). Następnie posypujemy startym serem i układamy pozostałe składniki. Kukurydzę, pokrojonego pomidora (posypanego bazylią) oraz lekko przegotowane brokuły. Na końcu doprawiamy (według uznania) solą oraz pieprzem.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
Wszystko jedno, byle warzyw było dużo:)
OdpowiedzUsuńsuper :) Szybciutko i bardzo smacznie !
OdpowiedzUsuń