Szukałam w głowie sposobu jak je przygotować. Początkowo chciałam obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała bardziej. Postałam chwilę przed lodówką, przeanalizowałam czego mogę użyć i wyszła z tego aromatyczna tarta z ciasta francuskiego.
Składniki:
- ciasto francuskie
- kwiaty cukinii
- oliwa z oliwek do posmarowania blachy
Farsz do kwiatów cukinii:
- 8 pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- serek Almette z czosnkiem niedźwiedzim
- sól
- pieprz
- masło klarowane
Masa do wypełnienia:
- 1 średnia cukinia
- 250 ml śmietanki 30%
- ser żółty
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- płatki chili
Ciasto francuskie kupiłam gotowe. Jego przygotowanie zajmuje za dużo czasu i pracy. Czasami trzeba ułatwiać sobie życie :) Pieczarki obrałam i pokroiłam w plasterki. W rondelku roztopiłam masło i podsmażyłam pieczarki. Gdy się zarumieniły, dorzuciłam cebulkę i czosnek drobno posiekane. Doprawiłam solą i pieprzem i lekko poddusiłam. Odstawiłam do wystygnięcia. Gdy były zimne wymieszałam z całym opakowaniem serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim. Ten smak najbardziej lubię. Swoją drogą, chciałabym kiedyś na targu dostać świeży czosnek niedźwiedzi.
Kwiaty cukinii umyłam, pozbawiłam pyłków i pręcików ze środka i osuszyłam na ręczniku papierowym. Delikatnie rozchyliłam płatki i napełniłam kwiaty serowo-pieczarkowym farszem.
Całą cukinię umyłam i pokroiłam w drobną kosteczkę. Ser żółty starłam na tarce o drobnych oczkach. Cukinię, ser, śmietankę i jajka wymieszałam i doprawiłam solą, pieprzem i płatkami chili.
Blaszkę do tarty posmarowałam oliwą z oliwek. Ułożyłam na niej ciasto francuskie. Wylałam na nie masę i ułożyłam kwiaty cukinii. Całość polałam jeszcze oliwą.
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po 20 minut powinien unosić się w domu cudowny zapach. To znak, że tarta lada moment będzie gotowa. Tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Już się nie mogę doczekać aż pojadę do teściów za tydzień, po kolejną porcję kwiatów :)
Zachęcam do głosowania na ten przepis w konkursie Almette. Marzy mi się wycieczka do Toskanii.
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/26
Blaszkę do tarty posmarowałam oliwą z oliwek. Ułożyłam na niej ciasto francuskie. Wylałam na nie masę i ułożyłam kwiaty cukinii. Całość polałam jeszcze oliwą.
Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Po 20 minut powinien unosić się w domu cudowny zapach. To znak, że tarta lada moment będzie gotowa. Tak samo dobrze smakuje na ciepło i na zimno.
Już się nie mogę doczekać aż pojadę do teściów za tydzień, po kolejną porcję kwiatów :)
Zachęcam do głosowania na ten przepis w konkursie Almette. Marzy mi się wycieczka do Toskanii.
https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/26
tarta jest fantastyczna :) zwłaszcza że jeszcze nie jadłam kwiatów cukini, jak tylko moje zakwitną skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńwow! Pięknie wygląda i ciekawe połączenie z kwiatami cukinii, takiego dania to jeszcze nie jadłam a jestem ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje rewelacyjnie :).
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem :) SUPER! Jeszcze nigdy nie jadłam kwiatów cukinii chodź tak samo jak TY bardzo bym chciała coś z nich wyczarować :) Szkoda, że mój teść nie ma ogródka haha
OdpowiedzUsuń