niedziela, 7 lipca 2013

Knedle ze śliwką i stek z polędwicy wołowej z zielonym pieprzem w sosie myśliwskim



Jako iż mój R. jest mięsożerny to od czasu do czasu musi zjeść kawał porządnego mięcha :)
Tak właściwie to nie wiedzieliśmy czy te knedle ze śliwką będą to tego dania pasowały, ale ryzyk- fizyk... Ufff pasowało, dodało troszkę słodyczy, takiego ciekawego posmaczku :)



Knedle, składniki:
0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
10 śliwek
sól

Ziemniaki ugnieść, dodać mąkę, jajka i sól, ugnieść ciasto. Podsypując mąką z ciasta uformować wałek i odcinać po około 4cm, na środek kłaść kawałki śliwki węgierki, zakleić i rękami uformować kulkę (aby się nie kleiło do dłoni posyp je mąką).
Zagotuj wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju roślinnego. Do wrzątku wrzucaj knedle i jak wypłyną to po około 30 sekundach wyciągaj łyżką cedzakową.


Robimy steka, składniki:
250 g stek wołowy
10 kulek pieprzu zielonego z zalewy
sól, pieprz
rozmaryn świeży
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
1 cienki plasterek masła

Na patelni grillowej rozgrzać oliwę, położyć mięso, posypać kulkami pieprzu, solą i pieprzem, położyć rozmaryn i czosnek w łupince lekko rozgnieciony. Obsmażać z obydwu stron do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia, przed ściągnięciem położyć na stek kawałek masła. Mój stek był średnio wysmażony, był smażony około 7min. Zdjąć stek, tłuszcz który powstał na patelni zostawić do sosu.


Sos:
2 łyżki mąka pszenna
0,5 szklanki bulion drobiowy
zioła prowansalskie
majeranek
sól, pieprz
papryka ostra mielona
rozmaryn świeży
0,5 sztuki papryka czerwona
0,5 sztuki cebula biała
olej roślinny

Na oleju na patelni lekko podsmaż cebulkę i paprykę pokrojoną w kostkę, podlej tłuszczem z pieczonego mięsa i przypraw solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami. Bulion drobiowy wymieszaj w miseczce z mąką i wlej do gotującego się wywaru mieszając ciągle trzepaczką.

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie, wszystko co lubię - knedle (super pomysł ze śliwką!), sosik, stek. Ślinka cieknie, teraz muszę biec do lodówki i zjeść cokolwiek...

    OdpowiedzUsuń
  2. sama bym zjadła taki kawał porządnego mięcha :D pyszny obiad, kojarzy mi się z niedzielnym obiadem domowym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już pisałam na FB, ale tutaj powtórze :) To musi być pyszne, jak pisze Spoongirl, kawał dobrego mięcha i te knedle :)

    OdpowiedzUsuń