poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pieczeń rzymska

Moja wersja oldskulowej pieczeni rzymskiej. Nazywam ją wersją light, bo używam mielonego z indyka (chude i zdrowe) i rezygnuję z owijania klopsa boczkiem. A mimo to jest pyszny i soczysty!

Składniki
  • 500g mielonego z indyka
  • 3 jajka
  • Cebula
  • 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
  • Łyżka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Oliwa
Podałam moją pieczeń z upieczonymi wraz z nią w całości ziemniakami, ale doskonale pasują też gotowane, albo frytki. Co kto lubi. Wspaniale też smakuje jako dodatek do kanapek na zimno – ze świeżą rukolą, lub sałatą.
  1. Ugotuj na twardo dwa jajka (ja ugotowałam trzy, ale na tą ilość mięsa dwa wystarczą).
  2. Posiekaj drobno cebulę, zeszklij na posmarowanej oliwą patelni.
  3. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  4. Wrzuć mięso do miski, dodaj przestudzoną cebulę, bułkę tartą, natkę i przyprawy.
  5. Wbij jajko i dokładnie wyrób rękami.
  6. Przełóż mięso do brytfanki, formując z niego piłkę bejsbolową z podłżnym zagłębieniem w środku.
  7. W zagłębieniu ułóż ugotowane jajka, przykryj mięsem formując  owalnego klopsa.
  8. Posmaruj oliwą, piecz ok. 45 minut.
Smacznego!

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Papryczki jalapeno marynowane z fetą


OSTRO!

Tak właśnie lubimy!


10 sztuk papryczki jalapeno
0,5 kostki ser feta
0,5 szklanki oliwa z oliwek
5 ząbków czosnek
5 sztuk oliwki zielone
0,5 sztuki cebula biała
bazylia otarta
oregano

Z papryczek wydrążyć pestki i nafaszerować je serkiem.
Na dno słoiczka umieścić połowę cebuli, czosnku i oliwek. 
Ułożyć papryczki w słoiczku, z góry ułożyć resztę cebulki, czosnku i oliwek.
Zasypać ziołami, zalać oliwą, słoik dobrze zakręcić, lekko wstrząsnąć słoiczkiem aby oliwa z ziołami się dobrze rozprowadziła.
Odstawić na 2 tygodnie żeby dobrze przeszły smaczkiem.