piątek, 20 września 2013

Szarlotka z malinami

Wspaniała, krucha szarlotka z dodatkiem pysznych, soczystych malin. Moja ulubiona! Przepis pochodzi z książki White Plate Elizy Mórawskiej – autorki najpopularniejszego polskiego bloga kulinarnego.



Składniki

Ciasto:


  • 300g mąki
  • 150g cukru
  • 200g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • Łyżka cukru waniliowego

Nadzienie:


  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (mniej lub więcej – w zależności od jabłek)
  • 200g malin

Przygotowanie


  1. Obierz i pokrój jabłka, wrzuć do garnka, dodaj 1/2 szklanki wody i gotuj aż się rozpadną. Pod koniec gotowania dodaj cukier.
  2. Nastaw piekarnik na 200 stopni.
  3. Na czysty blat lub stolnicę wysyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, dodaj masło z żółtkami.
  4. Zagnieć szybko ciasto, 3/4 wyłóż na blaszkę wyściełaną papierem do pieczenia.
  5. Na ciasto wyłóż ostudzone jabłka, na wierzch wysyp maliny.
  6. Resztę ciasta pokrusz na owoce.
  7. Piecz 40 min.

Gotowe!

czwartek, 12 września 2013

Krem krówkowy

Przepis na ten krem krówkowy zapożyczyłam od Waniliowej Chmurki. Przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu a z tych proporcji wychodzi dość duża dawka. U mnie idealną parę stworzył z bananowymi ciasteczkami, ale można go również dodać jako nadzienie do muffinek, naleśników lub jeżeli Wam nie straszna próchnica można bezpośrednio wyjadać ze słoika. 

Składniki
  • 100 g cukru
  • 40 masła
  • 200 g śmietanki 30 %

Sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie być bardziej gęsta. Gotową masę przelać do słoika, przechowywać w lodówce. Smacznego!